Ongedierte

Geen enkele tuin ontkomt eraan, ongedierte! Luizen in de rozen, slakken die je plantjes opeten, mieren tussen de voegen van jouw terrastegels, rupsen die zich tegoed doen aan jouw buxus… Er zijn zoveel soorten beestjes die jouw plantjes aan kunnen vallen dat het onmogelijk is om ze hier allemaal te behandelen. Maar voor bepaalde plagen zoals luizen, is er een heel effectief en onschuldig middel. Want natuurlijk is er voor ieder beestje wel een bestrijdingsmiddel te koop, maar persoonlijk zou ik niet meteen daar naar grijpen, maar het eerst op een milieuvriendelijke manier onder controle proberen te krijgen.




Luizen

Vooral rozen vallen hier ten prooi aan. Zodra de eerste knoppen verschijnen, is de kans bijzonder groot dat er op en onder de knoppen luizen zitten. Meestal zijn die groen, maar ze kunnen ook wit of zwart zijn. Hoe dan ook, voor al deze soorten luizen kun je twee dingen doen. Ten eerste zijn lieveheersbeestjes dol op luizen. Als je deze in jouw tuin kunt vinden, vang ze en zet ze op de rozenknoppen. Zijn deze vriendjes niet te vinden of zitten jouw planten echt helemaal onder de luizen? Meng dan een liter water met een eetlepel groene zeep en een scheut spiritus. Spuit gericht met een plantenspuit op de delen waar de luizen zitten en je zult zien dat je er snel vanaf bent.

Witte luizen op rozenknoppen


Slakken

Geen tuin ontkomt eraan, slakken. Overdag bij droog weer zal je ze niet zien, maar in de nacht en bij regenachtig weer wel. Zowel naaktslakken als slakken met een huisje zijn dol op bepaalde planten en vreten aan de bladeren en soms ook de bloemen. Planten die slakken graag lusten zijn o.a. dagbloemen, arenaria’s, hosta’s en dahlia’s. Voordat je naar slakkenkorrels grijpt, kan je eerst knoflooktenen rondom de planten in de grond duwen of schelpen rondom de wortels strooien. Je kan de bladeren van de planten ook besproeien met een knoflookmengsel wat je zelf prima kunt maken. Pel een bol knoflook, snijdt het in stukken en laat een nacht trekken in heet water. Het vocht gebruik je om de bladeren te besproeien met een plantenspuit. Of kies wat vaker voor planten waar slakken een hekel aan hebben, zoals geraniums, anjers, viooltjes, lavendel en varens. En lok egels, padden en vogels naar je tuin, die eten graag slakken.

Slak op dagbloem



Mieren

Ineens zijn ze er met duizenden tegelijk, mieren! Ze komen tussen de voegen van je tegels en voor je het weet, ziet het zwart van de mieren. Vooral die zwarte mieren met doorzichtige vleugels zijn berucht, die komen echt met grote aantallen tegelijk. Natuurlijk is er in de handel een middeltje te koop om mieren te doden of op bepaalde plekken weg te houden, maar minstens zo effectief is kokend water. Even erop gieten, ook op de holen waar ze uitkomen en je bent er vanaf. Als dit niet werkt, kun je ook baking soda met poedersuiker mengen (fifty-fifty) en op de plekken strooien waar de mieren zitten. Ze komen af op het zoet, maar door de baking soda leggen ze het loodje. Gebruik geen gewone suiker, maar echt poedersuiker zodat de mieren het verschil tussen die twee stoffen niet zien.

Zwarte mieren