Onkruid

Wat voor de een onkruid is, is dat voor de ander niet. Sommige mensen vinden Madeliefjes in het gras hartstikke leuk, anderen ergeren zich er wild aan. Op deze pagina vind je tips voor het verwijderen van onkruid, of dat nu tussen de tegels, in het gras of in de border zit. Gebruik van chemische middelen is af te raden. Ook de zogenoemde ecologische middelen bevatten nog altijd bestrijdingsmiddelen. Afgezien van de schade voor het milieu, zijn de middelen vaak ook duur en lang niet altijd effectief.



Onkruid in de border (zand)

In een border van zand is onkruid niet te voorkomen. Tenzij je alles laat dichtgroeien met bodembedekkers of houtsnippers op het zand aanbrengt. Zand tussen de planten is een mooi gezicht, maar onkruid is dan onvermijdelijk. De meest effectieve methode is het onkruid met de hand uittrekken zodat je de wortels ook meeneemt. Maar als het erg veel is, kan je ook een schep of krabber gebruiken om het onkruid los te maken en te verwijderen. Tot slot kan je ook een schoffel gebruiken. Dan hoef je niet te bukken. Zorg voor een scherpe schoffel en werk deze tot een halve centimeter door de aarde, dan maak je de wortels kapot en kun je het onkruid verwijderen. Vooral in het voorjaar als het warmer wordt, schiet ook het onkruid uit de grond. Probeer het een beetje bij te houden zodat het onkruid binnen de perken blijft. Want het neemt zo je border over als je niet uitkijkt.

Divers onkruid in border

Onkruid in het gazon (gras)

Wil je ook een mooi en strak gazon? Dan heb ik slecht nieuws voor je, want een mooi gazon betekent hard werken. Om te beginnen vanaf het voorjaar wekelijks maaien (niet te kort, want dan krijgt onkruid meer kans, houd minimaal 4 cm aan qua maaistand), maar ook twee tot drie keer per jaar bemesten, kalk strooien en een keer per jaar (in het voorjaar) verticuteren om het dode gras, mos en onkruid deels te verwijderen zodat het gras weer lucht en licht krijgt. En tot slot de kale plekken weer inzaaien met graszaad. Onkruid is een bekend probleem en niet te voorkomen. Vooral klavertjes (kan je bestrijden door meer stikstof toe te voegen), mos, paardenbloemen, dovenetels, speenkruid, boterbloemen en madeliefjes zitten graag in jouw gazon. De meest effectieve manier is met een aardappelschilmesje of een speciale onkruidsteker het onkruid met wortel en al uitsteken en het daarna bijhouden zodat het beheersbaar blijft. En je gazon goed onderhouden zodat het sterk is en onkruid minder kans krijgt. Ook helpt het om een afscheiding tussen het gras en de border te maken (borderafscheiding of kantopsluiting) zodat het gras niet de border in wandelt.

Onkruid in het gazon w.o. paardenbloem, madelief en dovenetel

Onkruid tussen tegels, klinkers en stenen

Wat voor een soort bestrating je ook hebt, onkruid groeit ook daar tussen. Vooral straatjesgras (wild gras) is berucht. Hoe groter de voegen, hoe meer kans op onkruid. Omdat een terras van in cement gelegde keramieken tegels niet voor iedereen het ideaalbeeld is, ontkom je niet aan onkruid in de voegen. Ook hier geldt dat je dit het beste met een krabber of mesje handmatig kunt weghalen zodat ook de wortels verdwijnen. Een alternatief is een gasbrander of onkruidbrander, maar daarmee komt het onkruid wel sneller terug omdat de wortels deels blijven zitten. Hetzelfde geldt voor kokend water op het onkruid gieten. Ook hier is bijhouden het devies, dan blijft het een overzichtelijke klus. Wanneer je net een nieuw terras of andere bestrating hebt aangelegd of laten aanleggen, kan je de voegen vol vegen met onkruidvrij voegzand. Dit kan je na een tijdje, bijvoorbeeld het volgende jaar, herhalen. Op die manier houd je het onkruid ook tegen al is dit wel tijdelijk.

Onkruid tussen tegels